31 юли 2017


По инициатива на Регионална фармацевтична колегия София-столична (РФК София-столична) през месец май се проведоха три обучения по първа долекарска помощ за магистър-фармацевти, членове на Столичната колегия. Те се състояха на 14, 20 и 21 май в Националния учебен център на БЧК в с. Долни Лозен и са част от проявите по случай 10-годишнината на РФК София-столична.

Участниците получиха сертификати за успешно завършен курс по първа долекарска помощ на работното място, валиден в Европейския съюз за 5-годишен период. Преминалите обучението получават и уникална карта за идентификация пред пациентите и стикер за работното място, който да обозначава, че в обекта е на разположение магистър-фармацевт, който може да оказва първа долекарска помощ.

„В несигурния и напрегнат свят, в който живеем, знанията и уменията за оказване на първа помощ до пристигането на спешни медицински екипи, се оказват изключително важни. Освен това магистър-фармацевтите са медицински специалисти и като такива те непрекъснато трябва да надграждат знанията си и да отговарят на бързоразвиващия се свят. Очакванията на обществото към нас са големи, а рисковите ситуации са множество и е необходимо да бъдем подготвени за тях”, заяви маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на РФК София-столична, който също участва в обучението.

То се провежда от лектори на БЧК и включва, както теоретична подготовка, така и практически умения. Сред темите, с които се запознаха участниците, бяха оценка на състоянието на пострадалите, вида и обема на медицинската помощ, от която се нуждаят. Обърна се специално внимание на нарушаването на съзнанието, разпознаването и поведението при шокови състояния. Лекторите демонстрираха различни начини за спиране на кръвотечения, както и правилно третиране на травми. Допълнителен модул към програмата бе занятие с психолог относно причините, формата на проява на агресия и стратегии за справяне с нея.


06 сеп 2017
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Отбелязваме 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 6 септември е забележителна дата за всички българи, защото на този ден през 1885 година българският народ отхвърля несправедливостта, наложена с решението на Берлинския конгрес да разпокъса един народ. Това е една от великите дати в нашата история, защото българите от двете страни на Стара планина са обединени и са положени основите за по-нататъшното развитие на страната.

От свое име и от името на УС на РФК София-столична бих искал най-сърдечно да Ви поздравя по повод Съединението на България. Нека по-често сред всекидневните си задачи и служебни ангажименти, си спомняме паметните дати в нашата история, защото преди всичко сме българи. Нека все така въздействащите слова: „Съединението прави силата” ни посочват и днес пътя към постигането на общите и значими цели, както като съсловие, така и като народ. Нека бъдат повече идеите, които ни обединяват!

С уважение,
Венелин Сапунаров
Председател на РФК София-столична
Сертифициран Коуч от ERICKSON college international
22 авг 2017
Нейната аптека бе напълно разрушена след трагедията в Хитрино на 10 декември 2016 г.


След решение на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична бе оказана материална подкрепа на магистър-фармацевт Елена Баева с 2000 лева. Целта е, чрез този жест, тя да възстанови аптеката си. Средствата са предоставени, чрез банков превод в края на месец март. „Във връзка с безвъзмездната помощ, която получих на 29.03.2017г от РФК София в размер на 2000,00лв, бих искала да Ви благодаря за отделените средства и оказаната ми помощ след сполетялата ме трагедия!”, благодари сърдечно маг.-фарм. Баева.

Тя е член на РФК Шумен, а аптеката й бе напълно изпепелена след трагедията на гара Хитрино на 10 декември миналата година, след като товарен влак дерайлира и цистерна с пропан-бутан се взриви. След инцидента бяха проведени разговори по телефона с нея и към онзи момент все още се установяваха щетите, бе обявено бедствено положение и нямаше информация от какво конкретно се нуждае маг.-фарм. Баева. По време на инцидента тя е била в Шумен. Аптеката и фирмата са нейна собственост, а помещението, в което се е намирала аптеката, е било под наем. РФК София-столична пое ангажимент да й помогне, когато тя установи какво е необходимо. След известно време стана ясно, че тя започва да гради всичко отначало и се опитва да възстанови аптеката си. Ето защо решението бе да се подпомогне със средства за възобновяване на дейността й.

УС на Столичната фармацевтична колегия се надява, че с този жест е изразена солидарността на членовете на РФК София-столична с маг.-фарм. Баева и че с общи усилия и протегната ръка към нея, тя ще успее да възстанови аптеката си.


Ако желаете да дарите лични средства, можете да го направите на следната банкова сметка:
Елена Бориславова Баева
IBAN: BG70RZBB91554031603604
BIC: RZBBBGSF
Основание за превода: Безвъзмезна помощ на колега за трагедията в Хитрино
13 авг 2017
Уважаеми магистър-фармацевти,
офисът на РФК София – столична


НЯМА ДА РАБОТИ от 17 до 25 Август 2017 година (включително).

Поради използване на част от полагаемия годишен отпуск, според КТ.

Отиди на страница  1 2 3 ... 41 42 43