13 ное 2017
Регионална фармацевтична колегия София-столична подкрепя инициативата

Повишаването на антибиотичната резистентност води до нелечими инфекции, които могат да засегнат всеки човек. Това е една от най-големите заплахи за световното здравеопазване. По инициатива на Световната здравна организация се обръща по-сериозно внимание на проблема, като от 13 до 19 ноември се отбелязва Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорното използване на антибиотици. Темата на кампанията тази година акцентира на това да се потърси съвет от квалифициран медицински специалист преди да се използват антибиотици.

За да се увеличи дълголетието на антимикробните средства, клиничните, фармацевтичните и ветеринарните практики трябва да елиминират ненужното разпространение, коментират от СЗО. Резистентността към антибиотиците (AMR) компрометира лечението на инфекциозни заболявания и подкопава напредъка в здравеопазването и медицината, посочват те. Съветват здравните работници да не предписват и да не дават антибиотици, освен ако не са наистина необходими и са положени всички усилия да се тества и потвърди кой антибиотик трябва да приеме човекът или животното, които се лекуват. СЗО разпространява информационни материали, които можете да изтеглите като последвате тази връзка: http://bit.ly/2miYvBv.

По инициатива на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията на 18 ноември се отбелязва Европейски ден на антибиотиците, с което цели да се повиши информираността в обществото относно антибиотиците. Центърът разпространява, както общи послания, така и послания за болнични фармацевти, които можете да прочетете тук: http://bit.ly/2zBGMdA. Създават и брошури за повече осведоменост - в прикачените файлове ще намерите брошура за пациентите и брошура за диалог с пациентите.

В България Националният център по заразни и паразитни болести разпространява брошура, предназначена да информира обществото относно отговорното използване на антибиотици (виж прикачения файл).

Регионална фармацевтична колегия София-столична подкрепя инициативата. Предавайки информацията до магистър-фармацевтите, които членуват в колегията, и организации, с които си сътрудничи, се надяваме повече хора да обърнат внимание на проблема. Всеки от Вас може да се включи в кампанията по различни начини.

Един от тях е да споделите послание, снимки или видеоклипове, чрез Twitter, Facebook или Instagram, като използвате маркера #KeepAntibioticsWorking. На 15 ноември, от 09:00 до 13:00 часа, Европейският център по профилактика и контрол (ECDC) ще предава на живо събитие от Брюксел, което можете да гледате на техния канал в YouTube или на страницата им във Facebook. Те ще отговорят на въпроси, като използват маркера #EAAD. ECDC ще координира и глобален 24-часов чат в Twitter, организиран съвместно с участващи организации от Австралия, Канада, Нова Зеландия, Съединените щати, Япония, централата на СЗО и нейните регионални офиси, Европейската комисия, ЕМА и Европейския орган за безопасност на храните. Това ще се случи на 16 ноември, като можете да се присъедините към разговора, използвайки хаштаг #AntibioticResistance и #EAAD.

В цяла Европа се провеждат редица инициативи, които целят да разпространят посланието за рисковете, свързани с неправилната употреба на антибиотици. Страни като Финландия, Япония и Швейцария са намерили креативни начини да популяризират проблема. В Япония създават анимационен герой, който защитава обществото от AMR. Във Финландия се разпространява игра, която въвлича участниците в сложно приключение през човешката имунна система. В един от кантоните на Швейцария също създават игра, чрез която да се информират хората в чакалните на здравните заведения в региона.

Може да предоставите линк на Ваши приятели или да споделите от Вашия сайт до видеото: https://www.youtube.com/watch?v=-ZX97bIbZBQ или до брошурите.
02 ное 2017

Уважаеми колеги,


УС на Регионална фармацевтична колегия София-столична организира за ТРИНАДЕСЕТИ ПЪТ турнир по боулинг за купа "Фармация"- 2017 г.

Той ще се проведе на 19 ноември /неделя/ 2017 г. от 16:30 часа в Mega Extreme Bowling - JOY Station (адрес: Студентски град, ул. „Акад. Стефан Младенов” № 3; бившият склад на „ЛИБРА”).

В турнира могат да участват магистър-фармацевти, които са редовни или доброволни членове на БФС, дори и никога да не са играли боулинг.

В съревнованието могат да вземат участие и студенти по фармация, учащи в Медицински университет-София и СУ „СВ. Климент Охридски".

Участието е безплатно!


Участието в турнира е само с предварително записване на сайта на Регионална фармацевтична колегия София-столична -линк- от 03.11.2017 г. до 22:00 часа на 15.11.2017 г. и е безплатно.

Правила:


За студентите по фармация има 30 места! След попълване на местата записването за студенти се преустановява.

Участниците получават обувки от 16:30 часа и в 17:00 часа, трябва да са заели местата си пред пистите.

Първата игра е за разгряване и класирането не се отчита.

Втората игра е за резултат и от нея се излъчват шестте най-добри резултата в категориите:

1. Магистър-фармацевти – мъже - 6 души
2. Магистър-фармацевти - жени - 6 души
3. Студенти по фармация - мъже - 6 души
4. Студенти по фармация - жени - 6 души

Тези участници играят една финална игра, след която най-добрият резултат от всяка категория се обявява за носител на купата. Купите съответно са четири.

Замени на участници или записвания на място няма да се приемат!
Ако има записани, които не са магистър-фармацевти или не са редовни/доброволни членове на БФС,
се дисквалифицират автоматично от участие.


Моля, попълвайте регистрациите само с български букви!!

С уважение,
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
Председател на УС на РФК София-столична
Сертифициран Коуч от Erickson college international

01 окт 2017
Участниците организираха и кампания за измерване на кръвното налягане по случай Световния ден на сърцето

На 30 септември в София се състоя Националната среща на студентите по фармация от Българската фармацевтична студентска асоциация (София, основана 2007 г.), Асоциацията на студентите по фармация в България (Пловдив, създадена септември 2012 г.) и Асоциацията на студентите по фармация във Варна (основана март 2012 г). Всеки семестър се организира по една такава среща, с домакин една от трите организации – на ротационен принцип, в която участват ръководството на организациите и представители на комисиите им. Всяка от организациите представи пред колегите си бъдещи проекти, по които работи, и кампаниите, които организира и провежда. Участниците от морската столица изложиха своите идеи за представяне на професията „Фармацевт” в училища, спортно събитие, нова кампания по случай Деня на пациента, залесяване на кът с билкови растения. От града под тепетата заявиха, че имат програма с 25 събития, която ще изпратят на колегите си. От София разказаха за здравното изложение по повод Световния ден на фармацевта, представиха идеята си за бал, студентско първенство по тенис, проект за професията на магистър-фармацевта.

Студентите разискваха въпросите, които ги вълнуват. Сред тях бе и идеята да намерят допирни точки и проекти, по които могат да работят съвместно. Модератор на дискусията бе маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на Регионална фармацевтична колегия София-столична. Той ги поздрави за инициативността и усилията им за поддържане на доброто име на магистър-фармацевтите в българското общество.

След срещата студентите проведоха съвместно кампания по измерване на кръвното налягане по случай Световния ден на сърцето. На пет места в столицата студентите от трите организации консултираха и съветваха десетки минувачи – софиянци и гости на столицата.

27 сеп 2017
РФК София-столична подпомогна провеждането на здравното изложение


Студенти по фармация консултираха безплатно столичани в Световния ден на фармацевтите. На 25 септември ентусиазираните младежи от Българската фармацевтична студентска асоциация даваха здравни съвети на десетки жители на София в Южния парк. Регионална фармацевтична колегия София-столична бе партньор на здравното изложение и подпомогна провеждането му.

Курсистите, обучаващи се във Фармацевтичния факултет на МУ – София, мериха кръвно налягане, телесни мазнини и други ключови показатели, както на по-възрастните минувачи, така и на млади хора, които получиха препоръки за по-здравословен начин на живот. Председателят на Столичната фармацевтична колегия маг.-фарм. Венелин Сапунаров също облече бялата престилка и се включи в консултациите. „Уверен съм, че с тази проява за пореден път се доказва, че магистър-фармацевтите са важна част от българското здравеопазване. Това, че фармацевтите са най-достъпните специалисти не е просто фраза – ние сме тук, сред хората, където без да им отнема много време, могат да получат препоръки за здравето. Похвална е инициативата на младите колеги. Вярвам, че с подобни действия се утвърждава образа на магистър-фармацевтите като консултанти и здравни съветници”, заяви той.

На събитието присъства и маг.-фарм. Антон Вълев, председател на НАК и член на Комисията по качество на БФС, който със словоохотливостта си впечатляваше минувачите и им даваше полезни напътствия. Всички участници в изложението разказваха и за съсловната организация на магистър-фармацевтите и професионалното развитие на фармацевтите.

На 25 септември 2017 г. фармацевтите по света отбелязват Световния ден на фармацевтите по инициатива на Международната федерация на фармацевтите. Целта е да се обърне внимание на ролята на фармацевтите за здравето на хората.


Отиди на страница  1 2 3 ... 43 44 45