Навигация

Бъдете шампион на Световния ден на фармацевтите 2021 – четири лесни стъпки!

#WorldPharmacistsDay
Месец преди Световния ден на фармацевтите, който отбелязваме на 25 септември, по инициатива на Международната федерация по фармация (FIP/МФФ), приехме предизвикателството и ние да направим Шампионска стена по случай Световния ден на фармацевтите (WPD2021) до 25 септември. Поставяме си за цел да участват колеги от всички Регионални фармацевтични колегии в страната.

Участвайте и Вие – четири лесни стъпки!

  1. Изтеглете Powerpoint файла на български език от ТУК
  2. Добавете текст с Вашите имена и длъжност/организация
  3. Поставете снимката си, позиционирайте я, кликнете с десния бутон и изберете „премести отзад“ (send to back)
  4. Запазете файла в jpg/jpeg, за да я споделите с приятелите и познатите си и ни я изпратете на rfksoffice@gmail.com

В случай, че нямате време и възможност за тези стъпки, ни изпратете Ваша снимка, имена, длъжност/организация. Ние ще поставим снимката и текста, за да можете да участвате.

Снимките ще бъдат публикувани на Шампионска стена на сайта на РФК София-столична, а някои от тях изпратени до Международната федерация по фармация (FIP).

Специално Ви каним да участвате и да покажете своята солидарност към нашата професия! Поканете и колеги, които познавате, да се включат!

През годините се организират различни прояви с цел да напомним на обществото за нашата значима роля за здравеопазването. Тази година темата на Световния ден на фармацевтите е: „Магистър-фармацевтът: Винаги надеждна грижа за Вашето здраве“.

Защо тази тема?

Доверието е от съществено значение за фармацевтичните и медицински грижи като съществува значима връзка между доверието в медицинските специалисти и здравните и терапевтични резултати за пациентите. Пациентите съобщават за по-голямо удовлетворение от лечението, имат по-малко симптоми и подобрено качество на живота, когато са имали по-голямо доверие в своите здравни специалисти.

Хората вярват на магистър-фармацевтите

В продължение на много години магистър-фармацевтите са посочвани сред първите пет професии, които се ползват с най-голямо доверие в национални проучвания в различни страни. Преподавателите също са последователно сред първите пет, а според скорошно проучване учените са хората с най-голямо доверие в света.

Резултатите от проучвания в България също посочват фармацевтите сред най-доверените специалисти. Например, според национално проучване на агенция „Маркет Линкс“ през 2019 г. за самолечението, фармацевтите сме на трето място по резултати на отговорите на въпроса „На кого се доверихме?“, на първо и второ място са лекари и специалисти, които работят с НЗОК.

Защо хората вярват на магистър-фармацевтите?

За доверието са необходими три елемента: положителни взаимоотношения, компетентност/експертиза и последователност.

Положителни взаимоотношения - нашият истински интерес към пациентите и времето, необходимо за изслушване на техните нужди, както и нашите допълнителни усилия по време на пандемията от COVID-19, ни помогнаха да установим значими връзки и да продължим да изграждаме положителни взаимоотношения.

Компетентност/експертиза - магистър-фармацевтите завършваме магистърска или докторска степен по фармация, както лекарите и денталните лекари, последвана от задължителен стаж, а след това продължаваме да се обучаваме през целия живот.

Последователност – ние сме най-достъпните медицински специалисти в много части на света, а аптеката е с много по-дълго работно време от много други здравни заведения, поради което сме по-способни да демонстрираме последователно своите умения и грижа.

Защо това е толкова важно сега?

Днес в обществото цари всеобщо недоверие, подхранвано от пандемията от COVID-19. Недоверието към обществените лидери се е повишило, а недоверието към източниците на информация е рекордно високо. Във времена на несигурност, общественото доверие във фармацията и магистър-фармацевтите е по-важно от всякога. Ние даваме съвети въз основа на най-добрите научни доказателства. Можем да използваме доверието в нас в полза на обществото.

Световният ден на фармацевтите е и повод да апелираме към пациентите и обществото да се присъединят към нас на 25 септември, за да покажат своето доверие в нашата професия и да покажат признателност за нашата жизненоважна роля за подобряване на здравето в България и по света!