1000 фармацевти посрещнаха Еньовден в Пловдив по време на Български фармацевтични дни 2018

22 авг 2018
Маг.-фарм. Станислав Цанков бе отличен с приза „Магистър-фармацевт на годината“ от РФК София-столична

От 22 до 24 юни се проведе дванадесетото издание на Български фармацевтични дни 2018. За да посрещнат заедно празника на фармацевтите – Еньовден, в Пловдив се събраха близо 1000 фармацевти.

Форумът бе открит с тържествена церемония в Драматичния театър в града под тепетата. Проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз (БФС), приветства гостите и отбеляза, че тази година за първи път участват и помощник-фармацевти. Приветствие отправи и Лиляна Петрова, председател на Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България, която заяви, че „Трябва не само да работим заедно, но и да празнуваме заедно“. А в поздравителен адрес здравният министър Кирил Ананиев пожела професионални успехи на участниците и отбелязва, че БФС е надежден партньор на държавата.

В края на втория ден на форума се състоя годишната гала-вечер на магистър-фармацевтите. С приза „Магистър-фармацевт на годината“ бе отличен маг.-фарм. Станислав Цанков, който е заместник-председател на Регионална фармацевтична колегия София-столична, и повече от 10 години подкрепя колегията във всички решаващи моменти. На церемонията бяха удостоени общо 8 магистър-фармацевти, номинирани от различни регионални колегии в страната. За Регионална фармацевтична колегия на годината бе определена РФК Стара Загора. РФК София-столична е носител на приза през 2013 година. Веселие и много танци предизвика изненадата на вечерта - Веселин Маринов, който оживи препълнената зала в Международния панаир в Пловдив.

В БФД 2018 участваха над 150 магистър-фармацевти, които членуват в РФК София-столична, както и част от ръководството на колегията - маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател, маг.-фарм. Димитър Маринов, зам.-председател, маг.-фарм. Йордан Славчев, секретар, маг.-фарм. Димитър Коцев, член на УС, маг.-фарм. Мирослава Кръстева-Райкова, член на УС. Доц. маг.-фарм. Евгени Григоров, член на УС, също участва във форума и бе модератор на един от панелите по време на научната програма. За част от членовете на колегията, които участваха в БФД 2018 и заявиха желание, беше организиран безплатен транспорт от София до Пловдив и обратно /както е било винаги от учредяването на организацията/.

По време на БФД 2018 се състоя и церемония по връчване на годишните награди за продукти на годината.

Акцентът в програмата на БФД 2018 бе за верификацията на лекарствените продукти. От Изпълнителната агенция по лекарствата представиха ролята и функцията на европейската мрежа от контролни лаборатории в борбата с фалшивите лекарства. За внедряването на Общоевропейската система за верификация на лекарствените продукти в България обясни Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Тя представи какви са задълженията на аптеките и търговците на едро, както и на другите заинтересовани страни – производителите, БОВЛ и IT доставчиците. Според плана за приложение на Директивата за верификация се очаква да има работеща система за верификация в ЕС на 9 февруари 2019 г. Паунова препоръча да не се чака последният момент за достъп до системата. Чарлз Йанг, представител на Solidsoft Reply (дружеството, което изпълнява внедряването и поддържането на Националната система за верификация в България), също имаше презентация. Проведе се и интерактивен уъркшоп за верификацията.

В програмата бе засегната и темата за защитата на личните данни. „Вашата дейност се определя от Закона за здравето, не от GDPR“, това заяви Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни. По думите му не трябва да се изисква съгласие при обработването на рецепта в аптеката. Но ако искате да препоръчате лекарство на другия ден на същия пациент – трябва да изисквате съгласие за това. „При пробив трябва да знаете, че имате задължение да уведомите надзорния орган – Комисията за защита на личните данни, и всеки, който е засегнат до 72 часа и да покажете, че сте взели мерки“, посочи той.

По време на БФД 2018 на площад „Стефан Стамболов“ се състоя и изложението „Попитай фармацевта“, на което стотици пловдивчани се запознаха с работата на магистър-фармацевтите и продуктите и услугите, които се предлагат в аптеката.