РФК София-столична бе партньор на Осмата национална конференция по медицински и здравен туризъм в Чепеларе

25 авг 2018
Регионална фармацевтична колегия София-столична подкрепи Осмата национална конференция по медицински и здравен туризъм. Тя се проведе в Чепеларе от 26 до 28 юли 2018 г. В нея участваха представители на Министерство на туризма, Агенция по заетостта, Комисия за защита на потребителите, Комисия за защита на личните данни, Български лекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, РЗИ, представители на общини, учебни заведения, лечебни заведения, хотелиери, ресторантьори, а председателката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова изпрати поздравителен адрес до участниците. Маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на РФК София-столична, бе включен в програмата като модератор на третия панел на конференцията. Всички участници получиха рекламни материали, чрез които да се запознаят с дейността на колегията и на магистър-фармацевтите, които членуват в РФК София-столична, а рекламни банери напомняха през цялото време на участниците „Магистър-фармацевтите се грижат за Вашето здраве“.

Конференцията откри Весела Цолова, директор на програма „България Ви очаква“ и организатор на конференцията, а кметицата на Чепеларе и домакин на събитието Славка Чакърова приветства участниците. Гостите поздрави и Пантелей Мемцов, зам.-кмет на общината, който участва и в предходните национални конференции по медицински и здравен туризъм. Вниманието на участниците в конференцията прикова представеният от тях филм за Чепеларе и развитието на туризма в региона.

„Целта на ЕС е да бъде дестинация №1“, каза Венелина Червенкова, началник на отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“, Министерство на туризма. Тя представи основните послания и инициативи в областта на туризма в контекста на българското председателство на ЕС и съобщи, че по време на него е било подкрепено предложение на Хърватия за създаване на Балкански туристически маршрут за туристи от далечни дестинации като Китай и Индия.

За сезонните работници от трети държави, които извършват сезонна работа въз основа на срочни договори в България разказа Росен Деянов, директор на Бюрото по труда в Смолян, Агенция по заетостта. Тези работници могат да бъдат наемани до 90 дни и до 9 месеца. „Миналата година 4 хотела от Пампорово се възползваха от наемането на служители от трета страна – Украйна“, заяви той. Регистрацията на сезонна заетост се извършва при спазване на определени условия по дейности, чието изпълнение зависи от смяната на сезоните, сред които това, че работодателят трябва да покрие транспортните разходи на сезонния работник и да му осигури подходящо жилище.

Цветан Иванчовски, началник на отдел „Контрол и административно наказателни производства“, Комисия за защита на личните данни, разказа за правомощията при обработване на личните данни. Акцент в изказването му бе основанието за обработване, санкционния механизъм, видеонаблюдението. По повод практиките с изискване на декларации за съгласие в хотелите във връзка с адресните карти, той подчерта че в този случай не е необходимо да се изисква съгласие.

Превенцията и контрола при предоставяне на услуги в спа центрове и балнеолечебни центрове коментира Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите. А гл. ас. Д-р Марияна Алберт, Медицински колеж „Йорданка Филаретова“, МУ – София, представи практиките при мобилността на студенти на медицинския колеж в други страни.

За Win-win стратегия за партньорство разказа Весела Цолова. Във връзка с темата тя представи Станислав Вангелов, който е основател на т.нар. „лаптопаджийски лагер“ или офис в гората на връх Мечи Чал, където хора със свободни професии могат да си почиват, докато работят. Той активно участва в обществени обсъждания за развитието на Чепеларе и туризма, без да е част от местната или държавната администрация. „Нещата се случват, но става бавно“, коментира той развитието на туризма.

С идеи за региона и развитието на медицинския и здравен туризъм в дискусиите се включваха и д-р Николай Брънзалов, зам.-председател УС на БЛС, и Милка Василева, председател на БАПЗГ. В конференцията участваха и кметицата на Бобов дол адвокат Елза Величкова, д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ Кърджали, Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ.

РФК София-столична подкрепя провеждането на националните конференции по медицински и здравен туризъм от втората конференция до настоящата. Целта е магистър-фармацевтите да бъдат представяни пред различни обществени групи и тяхната роля като медицински специалисти в системата на здравеопазването, както и възможността магистър-фармацевтите да допринесат за развитието на медицинския и здравен туризъм.
Осмата национална конференция по медицински и здравен туризъм се проведе в в община Чепеларе

Славка Чакърова, кмет на община Чепеларе, в приветствието си разкри, че тайната на родопското дълголетие се крие в чистия въздух

На снимката от ляво надясно: Весела Цолова, организатор, Цветан Иванчовски, Комисия за защита на личните данни, Пантелей Мемцов, зам.-кмет на Чепеларе

След всяка национална конференция по медицински и здравен туризъм, организаторката Весела Цолова изготвя документ с предложения, който изпраща до институциите

Д-р Николай Брънзалов, който отскоро е зам.-председател УС на БЛС, активно участваше в дискусиите по време на конференцията

Венелина Червенкова, Министерство на туризма, участва в конференциите от много време. Участието и допринесе за това предложения от конференцията да бъдат приети в наредби, например в наредбата за сертифициране на балнеолечебен, спа и уелнес център