Платена публикация на РФК София-столична във вестник „24 часа“ по случай Световния ден на здравето

16 май 2019
На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник в България

Уважаеми колеги,
По случай 7 април – Световният ден на здравето и Ден на здравния работник в България, във вестник „24 часа“ бе отпечатана платена публикация от Регионална фармацевтична колегия София-столична. Целта е до пациентите и обществото да достига информация за ролята на магистър-фармацевтите в системата на здравеопазването и изграждане на авторитет сред обществото.
Може да изтеглите само страницата с публикацията в PDF  от ТУК.Вижте цялото приложение „Медицина и фармация“ тук: https://www.24chasa.bg/Article/7388395

С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров,
Председател на УС на РФК София-столична
Сертифициран Коуч от ERICKSON College International

За пръв път България бе домакин на Годишния конгрес на Европейската фармацевтична студентска асоциация

05 май 2019
Над 400 студенти по фармация от цяла Европа бяха в София от 22 до 28 април и участваха в 42-рия годишен конгрес на Европейската фармацевтична студентска асоциация (EPSA). Домакин на форума бе Българската фармацевтична студентска асоциация. Темата на събитието бе „Незаразните болести – сериозна заплаха за съвременния свят“.

Регионална фармацевтична колегия София-столична подкрепи студентите и бе техен партньор. Колегията подпомогна конгреса с рекламни торбички, които бяха необходими за участниците,тениски и др. Бяха поставени и разпространени рекламни материали на колегията. По покана на студентите по време на събитието маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на РФК София-столична, представляваше колегията, участвайки в различни мероприятия от богата програма на форума.

В рамките на конгреса се проведе и Общо събрание на EPSA с официални делегати от всяка асоциация-член. Образователната програма включваше, както симпозиуми с интересни лектори, така и дейности за развитие на „меки“ умения, интерактивни сесии, изложба с научни плакати, кариерно изложение.

Студентите имаха възможност да почерпят опит от международни лектори. Един от тях бе Klaus Meier, председател на Европейското и на Германското дружество за онкологична фармация. Сред другите лектори бяха Jan De Belie, съветник по професионалните въпроси към Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), Jurate Svarcaite, генерален директор на Асоциацията на европейската индустрия за самолечение (AESGP, която представлява производителите на лекарства без рецепта, хранителни добавки и медицински изделия за медицинска грижа в Европа). Сред участниците бяха и фармацевти от индустрията, международни компании, а също така и работещи в най-голямата аптечна верига във Великобритания - Boots.

Редом до тях бяха и лектори от България, които предизвикаха интереса на студентите, в лицето на проф. Валентина Петкова-Димитрова, зам.-ректор на МУ-София, проф. Генка Петрова, ръководител на катедра „Организация и икономика на фармацията“ при Фармацевтичния факултет на МУ-София, проф. Милен Димитров, зам.-декан на Фармацевтичния факултет при МУ-София и др.

Двигателят на всичко това са дейни студенти по фармация и новозавършили магистър-фармацевти, които с безвъзмезден труд, много усилия и ентусиазъм организираха конгреса. До сега събитие за студенти по фармация в такъв мащаб не е провеждано у нас. То е важно за имиджа на студентите по фармация в България и за разширяване на възможностите им на европейско ниво.

На откриващата церемония бяха приветствани участниците в събитието, както от организаторите, така и от представители на институции

На конгреса присъстваха над 400 участници от 37 страни в Европа

Домакините от Българската фармацевтична студентска асоциация, студенти от Фармацевтичния факултет на МУ – София и Факултета по химия и фармация на СУ „Свети Климент Охридски“, които организираха домакинството на конгреса в България

Екипът на EPSA, който беше у нас за форума

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник в България

07 апр 2019
Честит празник, колеги!

Уважаеми колеги,

Бих искал най-сърдечно да Ви поздравя от свое име и от името на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична по случай Световния ден на здравето и Деня на здравния работник в България. Желая Ви здраве, професионални успехи, достойно заплащане на труда и признанието на обществото за работата ни.

Световният ден на здравето се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация. Тази година денят се фокусира върху универсалното здравно покритие - за всички, навсякъде. Като най-достъпните медицински специалисти магистър-фармацевтите винаги са били най-близо до пациентите и обществото, ето защо ролята ни в здравеопазването е от изключително значение. Вярвам, че това ще продължи да бъде така и в бъдеще, но са необходими усилията на всички, за да оцени обществото знанията и уменията на магистър-фармацевтите за по-доброто качество на живот на болните и благополучието на здравите.

Това в съвременния свят става, чрез непрекъснато напомняне и изтъкване на ролята ни в системата на здравеопазването. По повод Световния ден на здравето, СЗО посочва, че здравните работници играят важна роля в кампанията, те имат правомощия да променят живота на хората с качествени здравни съвети и грижи. „Нека се погрижим всеки да има достъп до уменията и опита на здравни работници като вас“, апелират те.

Можете да участвате в кампанията, чрез разпространение на посланията на СЗО. Комуникационни материали за кампанията за свободно разпространение (социални сайтове, анимирани гифове, инфографики, видео галерия) можете да намерите тук: -линк-

Честит Световен ден на здравето и Ден на здравния работник!
С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
/Председател на УС на РФК София-столична/

Представяне на Международната федерация по фармация до членовете на БФС

25 окт 2018
Уважаеми колеги,

Във връзка със съвместната работа на Регионална фармацевтична колегия София-столична с Международната федерация по фармация(FIP) и по повод отправената поредна покана от Международната федерация по фармация (FIP) за членство към Българския фармацевтичен съюз, по наша молба от организацията изготвиха кратка презентация за членовете на Българския фармацевтичен съюз.

Можете да се запознаете с представянето на FIP, като изгледате видео презентацията по-долу.


Превод и адаптация: РФК София-столична.

С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров,
Председател на УС на РФК София-столична

ВИДЕО интервю с магистър-фармацевт Боян Тодоров, който бе отличен сред световните лидери във фармацията

26 сеп 2018
Видеото е заснето по време на 78-ия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки, след получаване на отличието.

Маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София-столична, разговаря с маг.-фарм. Боян Тодоров, доктор на медицинските науки, който бе отличен сред световните лидери във фармацията с наградата FIP Fellowship. Маг.-фарм. Боян Тодоров разказа за ролята му в Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/ FIP), професионалните му постижения и усилията, които се изискват, за да бъде FIP Fellowship. Той разказа за 20-годишния път, който е изминал, визията си за бъдещето на фармацията и не пропусна да благодари на своите колеги и преподаватели в България. Вижте повече във видеото.
Магистър-фармацевт Боян Тодоров, доктор на медицинските науки, бе удостоен с FIP Fellowship от Международната федерация по фармация (FIP) по време на официалната церемония по откриване на 78-ия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки. Конгресът се проведе от 2 до 6 септември в Глазгоу (UK) и е най-голямото събитие за професионалната общност на фармацевтите, събирайки на едно място участници от над сто страни.

Боян Тодоров е един от най-младите фармацевти (вторият най-млад), отличавани с наградата, а също така е първият български фармацевт с това световно признание. Той е един от членовете на Регионална фармацевтична колегия София-столична на Българския фармацевтичен съюз, които професионално се развиват в чужбина. Председателят на Столичната фармацевтична колегия маг.-фарм. Венелин Сапунаров присъства на церемонията и лично го поздрави.

Призът му бе връчен лично от президента на Международната федерация по фармация д-р Кармен Пеня. Наградени са общо 15 фармацевти от 10 страни. Редом с д-р Тодоров, като лидери във фармацията, с FIP Fellowship са отличени фармацевти от най-висок ранг като Джон Бел (Австралия), вицепрезидент на Международната федерация по фармация, Питър Килгаст (Дания), бивш президент на Федерацията, Джоузеф Одис (САЩ), бивш главен изпълнителен директор на Американското дружество на болничните фармацевти, Жан Паро (Франция), бивш президент на Федерацията, Дитер Щайнбах (Германия), бивш президент на Федерацията. Боян Тодоров е специалист с повече от 15 години опит в разработването на стратегии за лекарствена информация, здравна политика и образование, в областта на които развива и международна консултантска дейност. Член е на Борда по фармацевтична практика на Международната федерация по фармация и секретар на Секцията по здравна политика и лекарствена информация на Федерацията.

Боян Тодоров е доктор по медицински науки на Университета в Лайден, преди това завършва с отличие магистърска степен по фармация във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – София.

FIP Fellowship се връчва от 2005 г от Международната федерация по фармация, която чрез членуващите 140 национални организации, академични, институционални и индивидуални членове, представлява над 4 милиона фармацевти от цял свят. Мисията на Федерацията е да подобри здравето в световен мащаб, чрез усъвършенстване на фармацевтичното образование, фармацевтичните науки и фармацевтичната практика. FIP Fellowship е признание за индивидуални членове на Федерацията, които са се изявили като международни лидери, допринесли са за развитието на фармацията и фармацевтичната наука и са сътрудничели на Федерацията. Удостоените с отличието получават правото да използват титлата FFIP.
Отиди на страница  1 2 3 ... 57 58 59