Искане до МС,МЗ и Националния оперативен щаб и позицията на РФК София-столична

13 мар 2020
Уважаеми колеги,
От обявяването на първите случаи на положителни проби на COVID-19 в България, подготвяме стъпки за действие, след което Ви изпратихме препоръки на 10 март.

Анализирайки развитието на ситуацията и подбирайки правилния момент, тази сутрин Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична реши и направи следващата стъпка от целевите действия, за които Ви писахме, че ще предприемем, като изпратихме официално писмо до премиера Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, до началника на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, до главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. В писмото подчертахме, че магистър-фармацевтите сме медицински специалисти, а аптеките са здравни заведения и рискът е повишен, защото сме на първа линия. Апелирахме в изключително спешен порядък да бъдат отпуснати на първо време маски и защитни очила за магистър-фармацевтите в аптеките. Призовавахме също така за точни и ясни инструкции за реакция на магистър-фармацевтите в случай на пациенти със симптоми на новия коронавирус COVID – 19 и ясни и точни насоки към хората, пациентите, когато имат симптоми – да не се отправят директно към аптеката и какво трябва да направят.

Временните насоки на Международната федерация по фармация (МФФ/FIP), които преведохме и Ви изпратихме още на 20 февруари преди другите съсловия и институциите, както и препоръките, дават основна информация за работата Ви. Но те не дават информация за отделните държави относно координацията на национално ниво, която институциите трябва да организират. Считаме, че е необходима точна и ясна информация относно това как да се действа, според заповедите на Националния оперативен щаб и да има координация между различните медицински специалисти и здравните/лечебните заведения.


Всички тези действия са предприети, за да бъдем полезни и да защитим членовете на организацията ни. Няма да се откажем само с тези официални писма, ще продължим действията си. За пореден път се надяваме се, че институциите ще реагират.С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров,
Председател на УС на РФК София-столична