Навигация

25 септември - Световен ден на фармацевтите, плакат за работното място и публикации в медиите

24 сеп 2018

Здравейте, колеги,

Бих искал да Ви информирам, че на 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевтите. Денят се отбелязва в цял свят по инициатива на Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/ FIP), която чрез членуващите в нея над 140 национални организации, институционални и индивидуални членове, представлява над 4 милиона фармацевти по света. Всяка страна отбелязва Световния ден на фармацевтите, чрез различни прояви.

От българска страна няма организация, която да е част от Международната федерация по фармация/ FIP. Ние от Регионална фармацевтична колегия София-столична обаче считаме, че въпреки това трябва да отбелязваме този ден, защото чрез него се подчертава значимостта на професията на фармацевта в цял свят. Чрез подобни инициативи настояваме за признаване на фармацевтите като медицински специалисти от обществото и напомняме за нашата роля в здравеопазването, като медицински специалисти, които се грижат за здравето на обществото и превенция на заболяванията.

По случай Световния ден на фармацевтите РФК София-столична подготви плакати, с които да се подчертае значимостта на професията на фармацевта. В плакатите се изтъква, че магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти и че фармацевтите се грижат най-подходящото лекарство да достигне до точния пациент в правилната доза. Използвани са ресурси на FIP. Изпращаме ги до магистър-фармацевтите, които членуват в колегията и до всички регионални фармацевтични колегии в страната. Надявам се, че всички, които имат желание, ще ги разпечатат и поставят на видно място на работното си място на 25 септември (вторник) 2018 – открити аптеки, болници, представителства, институции, академичната общност, дистрибутори и т.н. Плакатите ще намерите в прикачените файлове. Те са 4 вида, с различен текст и сходни изображения, във формат А4 (pdf- и jpeg-файлове), като е препоръчително да се разпечатат на цветен принтер. С тях се надяваме пациентите и обществото заедно с нас да отбележат Световния ден на фармацевтите и да насочим вниманието им към професията на фармацевта. Моля изпратете Ваши снимки от работните си места с плакатите на емейл: sfb_bg@yahoo.com, за да ги съберем и направим стена, която да публикуваме и да покажем, че сме тук и сме много. Най-хубавите снимки с плакатите и тези, които показват сплотеността на фармацевтите, ще бъдат изпратени на FIP, за да ги публикуват в техните мрежи и да отразят честването в България.

Освен плакатите, днес изпратихме и информация до медиите, за да са информирани за важността на утрешния ден.
Поздравление по повод Световния ден на фармацевтите можете да прочетете утре (25 септември) на страниците на вестниците „Труд“, „Монитор“, „Телеграф“, както и на електронните страници на изданията, възможно е да има и други публикации, за което ще Ви информираме допълнително.

По случай Световния ден на фармацевтите можете да промените профилните си снимки в социалните сайтове Facebook и Twitter, чрез Twibbon. Това може да стане като последвате тази връзка: https://twibbon.com/Support/world-pharmacists-day-2018.

Колеги, надявам се, че всеки един от нас ще намери начин да отбележи Световния ден на фармацевтите – с плакат, промяна на профилната снимка в социалните сайтове или по друг начин.
Важно е обаче да напомняме на обществото за ролята ни в здравеопазването и значимостта на професията на фармацевта.
При въпроси, идеи, предложения, съдействие, можете да се обърнете към офиса на Регионална фармацевтична колегия София-столична.
Очаквайте и още изненади от нас.


С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
Председател на УС на РФК София-столична