Навигация

ЧЕСТИТ СВЕТОВЕН ДЕН НА ФАРМАЦЕВТИТЕ

25 сеп 2017

Уважаеми колеги,
За мен е удоволствие да Ви поздравя от свое име и от името на УС на РФК София-столична по случай Световния ден на фармацевтите, който отбелязваме на 25 септември по инициатива на Международната федерация на фармацевтите International Pharmaceutical Federation /FIP/. Благодаря Ви, че изпълнявате съвестно мисията да се грижите за здравето на българското общество и с професионализма си отстоявате доброто име на фармацевтите. Това е нелека задача в условията на хронично недофинансиране, непрекъснати нормативни промени и много други проблеми. Ето защо усилията Ви още повече заслужават адмирации, заради постоянството и несломимия дух, с които работите в благородното поле на българското здравеопазване. Нека успехите Ви се множат, както в личен, така и в професионален план, а с тях и успехите на нашето съсловие. Честит Световен ден на фармацевта!

За Световния ден на фармацевтите 2017

Можете да подкрепите кампанията като промените профилните си снимки в социалните сайтове

Световният ден на фармацевтите се отбелязва от 2010 г. насам, а 25 септември е денят, в който Международната федерация на фармацевтите International Pharmaceutical Federation /FIP/ е основана през 1912 г. Целта е да се обърне внимание на ролята на фармацевтите за здравето на хората. Всяка година FIB обявява различна тема, така че фармацевтите да могат да се обединяват и да организират национални кампании или местни проекти, за да покажат добрата си работа и да популяризират ролята на фармацевта. „От изследванията до здравната грижа: Вашият фармацевт е на Ваше разположение“ е темата на тазгодишния Световен ден на фармацевтите (“From research to health care: Your pharmacist is at your service”). „Темата е избрана, за да отрази многобройните приноси, които професията на фармацевтите има за здравето на хората. От научноизследователската и развойна дейност на лекарствата до образованието на бъдещи фармацевти, ние правим всичко това в услуга на нашите пациенти и общности", обяснява президентът на федерацията д-р Кармен Пеня. Тя подчертава, че фармацевтите са гръбнакът на здравеопазването в много различни ситуации. Посочва, че грижата за пациентите не започва в аптеките или болниците, а започва още с разпознаването на здравните проблеми на населението и разработването на лекарства, разработването на политики и образователни програми, за да се справим със здравните проблеми. А фармацевтите често са в самото начало на процеса – когато се идентифицира първата молекула, която ефективно третира заболяването, добавя тя.

Международната федерация на фармацевтите създава ресурси за тазгодишната кампания на шестте официални езика на ООН: арабски, китайски, английски, френски, руски и испански. Те включват анимация и други материали за печат и социални медии. Можете да подкрепите Световния ден на фармацевтите като промените профилните си снимки в социалните медии, използвайки официалния FIP Twibbon (като последвате тази връзка: https://twibbon.com/Support/world-pharmacists-day-2017) или публикувате специално създадения плакат с надпис „Вашият фармацевт е на Ваше разположение“ (в прикачените файлове). Ресурсите са свободни за използване.

На самия ден FIB организира онлайн семинар (уебинар) относно фалшифицирането на лекарства (за регистрация и допълнителна информация за онлайн събитието: https://register.gotowebinar.com/register/2285289123470530049). В България по случай Международния ден на фармацевтите Българската фармацевтична студентска асоциация за пръв път организира здравно изложение от 16:00 до 20:00 часа в Южния парк в София (от страната на бул.“Гоце Делчев“), а Регионална фармацевтична колегия София-Столична е един от техните партньори.

С уважение,
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
Председател на УС на РФК София-столична
Сертифициран Коуч от Erickson college international