Навигация

Еньовден е! Честит празник!

24 юни 2016

Еньовден е! Честит празник!

Уважаеми колеги магистър-фармацевти,

Бих искал най-сърдечно да Ви поздравя по повод празника на фармацевтите. На 24 юни всяка година отбелязваме Еньовден, който е наш професионален празник. Позволявам си да Ви пожелая здраве и сили, за да лекувате хората. Нека на днешния ден бъдем горди от добрите дела, които правим за лечението на болните и немощните и да продължим да допринасяме в благородното поле на българското здравеопазване.

Смята се, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Според народните предания тогава всяка билка добива целебна сила. Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората. Затова на Еньовден рано сутрин се берат билки за лек през цялата година. Според народното поверие от набраните билки се увива венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека.

На Еньовден Българската православната църква празнува рождението на свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча Господен заради това, че подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан. Двата празника са смислово свързани, кръщенето също лекува, тъй като символизира очистването от греха.
Честит празник, колеги! Бъдете щастливи!

С уважение,
ВЕНЕЛИН САПУНАРОВ,
Председател на УС на РФК София-столична
Сертифициран Коуч от ERICKSON college international