Навигация

Позиция на Управителния съвет на РФК София-столична

25 окт 2023

Управителният съвет на РФК София-столична изпрати позиция до медиите относно грубото и обидно отношение към фармацевтите:


Позиция на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична

От седмица фармацевтите са обект на грубо и обидно отношение от представители на ръководството на лекарското съсловие. Първоначално запазихме мълчание, за да не влизаме в този обиден за нас и за цялото общество конфликт. Грижата за здравето на хората следва да бъде поставена на първо място и не може да бъде съпроводена с агресия, цинизъм, омраза. С настоящото становище желаем да изразим позицията си и да защитим себе си, съсловието си, преподавателите си, пациентите и обществото.

Рецептата за антибиотици и за лекарства за диабет и преди 16 октомври 2023 г. беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! Както и нейните реквизити при изписване и отпускане!

На 16 октомври се промени само формата на рецептата – от хартиена стана електронна. Всичко останало и преди това трябваше да го има – задължителни реквизити при изписване и отпускане.

ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е НОВ!

Нещо повече, от години Регионална фармацевтична колегия София-столична сигнализира в публикации и изказвания на представители на колегията за проблема за търсене на лекарствени продукти от страна на пациенти „БЕЗ РЕЦЕПТА“. Най-осезаемо това бе по време на пандемията от COVID-19, когато пред аптеките имаше опашки от хора, а в аптеките проверки от множество институции. Тогава вместо рецепти МАСОВО се представяха хвърчащи листчета и снимки от телефона. От години НИКОЙ не обръща сериозно внимание на този проблем.

ПРОБЛЕМЪТ С ЛИПСАТА, НЕДОСТИГА, ДЕФИЦИТА НА ЛЕКАРСТВА СЪЩЕСТВУВА ОТ МНОГО ГОДИНИ

От години обясняваме за липса, недостиг, дефицит на лекарства, както и за откази на лекарства, които получават аптеките от складовете. Нито един фармацевт и нито една аптека няма интерес да не отпуска лекарствен продукт на пациентите и да ги връща. Но как може да се отпусне лекарство, което липсва в аптеката? Как аптеката да зареди лекарство, което не е налично в склада? Проблемът не е от днес, не е и от миналата седмица, а е от преди въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, сега стана по-осезаем. Около 90% от фармацевтите, според регистъра на колегията, в София са наети като служители по трудови договори, които няма как да знаят за наличностите в складовете. Същевременно някои от лекарствата, които липсват в момента в аптеките, липсват и в други страни от ЕС и проблемът не е само в България. Липсата, дефицита, недостига на лекарства не са заради е-рецептите, напротив те могат да допринесат за разрешаването на този проблем. Изключително изненадани сме, че някои медицински специалисти едва сега разбраха, че липсват лекарства в България! Има ли общо яростната атака на ръководството на лекарското съсловие срещу електронните рецепти с разрешаването на този проблем и с болниците?

ПРИЗОВАВАМЕ ОБИДНОТО И ГРУБО ОТНОШЕНИЕ КЪМ МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИТЕ ДА СПРЕ

От една седмица се спекулира и се правят необосновани изказвания за нарушение на закона. Пред аптеки обаче не са умирали хора, докато чакат да им се окаже помощ или отпусне лекарство.

Електронните рецепти трябваше да стартират след 18 декември 2020 г! Цели три години по-късно пробният период отново не е достатъчен. Лекарствата, които се заплащат от здравна каса, вече успешно се изписват и отпускат с електронни рецепти, но лекарствата с рецепта, които се заплащат от пациентите не могат. Разликата е, че едните се заплащат от здравна каса, другите директно от пациента. Защо заплащаните от здравна каса лекарства могат да са на електронна рецепта, а заплащаните от пациента не могат да са електронни?

Фармацевтите не заслужаваме това отношение, българските пациенти също. Хулителите на фармацевтите мислят ли за пациентите изобщо? Чуват се само обиди към фармацевтите, аргументи ПРОТИВ фармацевтите. А ще чуем ли факти и аргументи в защита и полза на пациентите?

Прави впечатление, че от всички аргументи най-яростно се сипят обиди заради генеричната замяна, а другите факти и аргументи се подминават. Заявяват, че проблемът за тях била генеричната замяна, но в момента с е-рецепти не може да се прави генерична замяна от фармацевтите (самите те го заявиха). Защо тогава искат да се върне хартиената рецепта, след като тогава фармацевтите сме отпускали, каквото решим, а не каквото е предписано (пак по техни думи)? Това се казва да се оплетеш в собствените си клевети.

ФАРМАЦЕВТИТЕ СЪЩО ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ ПРИ ОТПУСКАНЕТО НА АНТИБИОТИЦИ И ЛЕКАРСТВА ЗА ДИАБЕТ С Е-РЕЦЕПТИТЕ

Фармацевтите също имаме проблеми с е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет – технически грешки, несъответстващи кодове, липсващи лекарства, проблеми с аптечните софтуери, невъзможност да се свържем с предписващия лекар. Ние нямахме пробен период, защото през последната година до нас не достигаха електронни „бели“ рецепти, така че предварително да докладваме за грешки, защото не се изписваха такива.

БЕЗ РЕЦЕПТА ДНЕС, ПО-ЛОШО ЗДРАВЕ УТРЕ

Обръщаме се към пациентите и обществото: Без Вашата подкрепа българското здравеопазване никога няма да се промени, ще надделяват интересите на най-силния, а българите няма да бъдем по-здрави. В момента ние сме една от най-болните нации, доплащаме най-много за здраве и за лекарства, средната продължителност на живота намалява. Искате ли да е, както досега, или искате да се подобри здравеопазването? Разбираме, че е по-лесно да вземете лекарствата без рецепта днес, но това може да доведе до влошаване не само на Вашето здраве утре, а и на здравето на много други.

Магистър-фармацевтите сме специалистите по лекарства, знаем кога едно лекарство би Ви навредило и кога не. Всеки опит за дискредитиране на професията ни считаме като посегателство върху здравеопазването в България. Ние не използваме аргументи против, не се аргументираме с клевети върху други съсловия и специалисти. Поради това категорично се противопоставяме на всички обиди, които уронват престижа на нашата благородна професия и професионализма на магистър-фармацевтите.