26 сеп 2018
Видеото е заснето по време на 78-ия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки, след получаване на отличието.

Маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София-столична, разговаря с маг.-фарм. Боян Тодоров, доктор на медицинските науки, който бе отличен сред световните лидери във фармацията с наградата FIP Fellowship. Маг.-фарм. Боян Тодоров разказа за ролята му в Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/ FIP), професионалните му постижения и усилията, които се изискват, за да бъде FIP Fellowship. Той разказа за 20-годишния път, който е изминал, визията си за бъдещето на фармацията и не пропусна да благодари на своите колеги и преподаватели в България. Вижте повече във видеото.
Магистър-фармацевт Боян Тодоров, доктор на медицинските науки, бе удостоен с FIP Fellowship от Международната федерация по фармация (FIP) по време на официалната церемония по откриване на 78-ия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки. Конгресът се проведе от 2 до 6 септември в Глазгоу (UK) и е най-голямото събитие за професионалната общност на фармацевтите, събирайки на едно място участници от над сто страни.

Боян Тодоров е един от най-младите фармацевти (вторият най-млад), отличавани с наградата, а също така е първият български фармацевт с това световно признание. Той е един от членовете на Регионална фармацевтична колегия София-столична на Българския фармацевтичен съюз, които професионално се развиват в чужбина. Председателят на Столичната фармацевтична колегия маг.-фарм. Венелин Сапунаров присъства на церемонията и лично го поздрави.

Призът му бе връчен лично от президента на Международната федерация по фармация д-р Кармен Пеня. Наградени са общо 15 фармацевти от 10 страни. Редом с д-р Тодоров, като лидери във фармацията, с FIP Fellowship са отличени фармацевти от най-висок ранг като Джон Бел (Австралия), вицепрезидент на Международната федерация по фармация, Питър Килгаст (Дания), бивш президент на Федерацията, Джоузеф Одис (САЩ), бивш главен изпълнителен директор на Американското дружество на болничните фармацевти, Жан Паро (Франция), бивш президент на Федерацията, Дитер Щайнбах (Германия), бивш президент на Федерацията. Боян Тодоров е специалист с повече от 15 години опит в разработването на стратегии за лекарствена информация, здравна политика и образование, в областта на които развива и международна консултантска дейност. Член е на Борда по фармацевтична практика на Международната федерация по фармация и секретар на Секцията по здравна политика и лекарствена информация на Федерацията.

Боян Тодоров е доктор по медицински науки на Университета в Лайден, преди това завършва с отличие магистърска степен по фармация във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – София.

FIP Fellowship се връчва от 2005 г от Международната федерация по фармация, която чрез членуващите 140 национални организации, академични, институционални и индивидуални членове, представлява над 4 милиона фармацевти от цял свят. Мисията на Федерацията е да подобри здравето в световен мащаб, чрез усъвършенстване на фармацевтичното образование, фармацевтичните науки и фармацевтичната практика. FIP Fellowship е признание за индивидуални членове на Федерацията, които са се изявили като международни лидери, допринесли са за развитието на фармацията и фармацевтичната наука и са сътрудничели на Федерацията. Удостоените с отличието получават правото да използват титлата FFIP.
26 сеп 2018
Здравейте, колеги!

Световният ден на фармацевтите, който се отбелязва в цял свят на 25 септември, ни напомни и за нашите колеги, които продължиха професионалния си път в чужбина и младите колеги, които се обучават в други страни. Наши сънародници учат и работят като фармацевти по цялото земно кълбо –Германия, Обединеното кралство, Италия, Испания, Швеция, Литва, Австрия, Австралия, САЩ, Канада, са само част от тях. В навечерието на празника решихме, че те могат да ни разкажат за своя опит и впечатления.

Изпратихме въпроси до всички, чиито контакти имаме. Споделяме с Вас отговорите на тези, които отговориха. Повечето са много заети и се извиниха, че няма да успеят да ни пишат, но изпращат своите благопожелания към всички колеги в България. Уточняваме, че въпросите и отговорите не целят определени внушения, желанието ни е да напомним за колегите, които са намерили своя професионален път другаде и споделят своето мнение с нас. Защото Денят е световен, а наши колеги работят и учат по целия свят. Желанието ни е да покажем, че фармацевтът в целия свят се сблъсква с проблеми, но имаме общи цели, най-вече това да работим за здравето и благополучието на обществото. Фармацевтът е важна част от системата на здравеопазването и за да защитим ролята си, трябва да полагаме непрекъснати усилия и да бъдем в унисон със световните тенденции.

Какво споделиха колегите, можете да прочетете на сайта на Регионална фармацевтична колегия София-столична по-долу, като кликнете върху името на колегата и страната, в която работи или учи. Там където текста е по-дълъг трябва да премествате надолу по текста до края на интервюто.


Маг.-фарм. Гергана Парушева, Гибралтар (Обединеното кралство)
Маг.-фарм. Оляна Занева, Ситжес (Барселона, Испания)
Маг.-фарм. Ваня Куцарова, Арнсберг (Германия)
Маг.-фарм. Илияна Самарджиева, студент, Глазгоу (Шотландия, UK)
Надежда Ангелова, студент, Глазгоу(Шотландия, UK)
Елена Йонкова, студент, Глазгоу (Шотландия, UK)

С най-добри пожелания,
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
Председател на УС на РФК София-столична
24 сеп 2018
Здравейте, колеги,
Това са три видео клипа по случай Световния ден на фармацевтите. Те са подготвени от Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/FIP). Добавихме към тях субтитри на български език. Можете да ги споделяте с Ваши колеги, пациенти, в социалните сайтове или на подходящо устройство (при наличия на такова) на работното Ви място.

Нека напомним на пациентите и обществото за значимостта на професията на фармацевта!

С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
председател на УС на РФК София-столична24 сеп 2018
Здравейте, колеги,

Бих искал да Ви информирам, че на 25 септември отбелязваме Световния ден на фармацевтите. Денят се отбелязва в цял свят по инициатива на Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/ FIP), която чрез членуващите в нея над 140 национални организации, институционални и индивидуални членове, представлява над 4 милиона фармацевти по света. Всяка страна отбелязва Световния ден на фармацевтите, чрез различни прояви.

От българска страна няма организация, която да е част от Международната федерация по фармация/ FIP. Ние от Регионална фармацевтична колегия София-столична обаче считаме, че въпреки това трябва да отбелязваме този ден, защото чрез него се подчертава значимостта на професията на фармацевта в цял свят. Чрез подобни инициативи настояваме за признаване на фармацевтите като медицински специалисти от обществото и напомняме за нашата роля в здравеопазването, като медицински специалисти, които се грижат за здравето на обществото и превенция на заболяванията.

По случай Световния ден на фармацевтите РФК София-столична подготви плакати, с които да се подчертае значимостта на професията на фармацевта. В плакатите се изтъква, че магистър-фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти и че фармацевтите се грижат най-подходящото лекарство да достигне до точния пациент в правилната доза. Използвани са ресурси на FIP. Изпращаме ги до магистър-фармацевтите, които членуват в колегията и до всички регионални фармацевтични колегии в страната. Надявам се, че всички, които имат желание, ще ги разпечатат и поставят на видно място на работното си място на 25 септември (вторник) 2018 – открити аптеки, болници, представителства, институции, академичната общност, дистрибутори и т.н. Плакатите ще намерите в прикачените файлове. Те са 4 вида, с различен текст и сходни изображения, във формат А4 (pdf- и jpeg-файлове), като е препоръчително да се разпечатат на цветен принтер. С тях се надяваме пациентите и обществото заедно с нас да отбележат Световния ден на фармацевтите и да насочим вниманието им към професията на фармацевта. Моля изпратете Ваши снимки от работните си места с плакатите на емейл: sfb_bg@yahoo.com, за да ги съберем и направим стена, която да публикуваме и да покажем, че сме тук и сме много. Най-хубавите снимки с плакатите и тези, които показват сплотеността на фармацевтите, ще бъдат изпратени на FIP, за да ги публикуват в техните мрежи и да отразят честването в България.

Освен плакатите, днес изпратихме и информация до медиите, за да са информирани за важността на утрешния ден.
Поздравление по повод Световния ден на фармацевтите можете да прочетете утре (25 септември) на страниците на вестниците „Труд“, „Монитор“, „Телеграф“, както и на електронните страници на изданията, възможно е да има и други публикации, за което ще Ви информираме допълнително.

По случай Световния ден на фармацевтите можете да промените профилните си снимки в социалните сайтове Facebook и Twitter, чрез Twibbon. Това може да стане като последвате тази връзка: https://twibbon.com/Support/world-pharmacists-day-2018.

Колеги, надявам се, че всеки един от нас ще намери начин да отбележи Световния ден на фармацевтите – с плакат, промяна на профилната снимка в социалните сайтове или по друг начин.
Важно е обаче да напомняме на обществото за ролята ни в здравеопазването и значимостта на професията на фармацевта.
При въпроси, идеи, предложения, съдействие, можете да се обърнете към офиса на Регионална фармацевтична колегия София-столична.
Очаквайте и още изненади от нас.С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
Председател на УС на РФК София-столична
22 сеп 2018
Уважаеми колеги,

Управителният съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична Ви честити Деня на независимостта на България. Нека бъдем отговорни, да помним заветите от миналото, да отстояваме и днес независимостта и се предпазваме от чуждо влияние и чужди интереси. Нека освен професионалните си интереси, да защитаваме и българските национални интереси. Нека не забравяме завета на Апостола, че срещу нашите задружни сили не може да противостои и най-силната стихия.

Честит празник!


С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров
Председател на УС на РФК София-столична
Отиди на страница  1 2 3 ... 52 53 54