29 ное 2018
Победители и участници се снимаха заедно в края на 14-тия турнир по боулинг за купа „Фармация“ 2018.


Дуннармандал Баттогтох, Муса Молла, Михаела Вълчева и Кристиян Алексов са шампионите в 14-тия турнир по боулинг за купа „Фармация“ 2018

След оспорвано състезание, в което участваха над 90 души, победителите в 14-тия турнир за купа „Фармация“ 2018 са магистър-фармацевтите Дуннармандал Баттогтох и Муса Молла и студентите по фармация Михаела Вълчева (МУ-София) и Кристиян Алексов (СУ „Св. Климент Охридски“). „Сред нас има "монополист" в турнира, който за пореден път печели купата и е с най-висок резултат от финалния кръг от всички категории на днешното състезание и това е Дуннармандал Баттогтох“, обяви на финала маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София-столична. “Това е петата купа, вече не им знам броя и се чудя къде ще я сложа“, засмя се тя и благодари. Всеки от победителите бе отличен с купа, която му връчи маг.-фарм. Сапунаров. Студентката Михаела Вълчева също не веднъж е печелила отличието, тя е сред победителите и през 2016 г.

До финала се стигна след първоначална игра за загрявка. Последвана от индивидуално състезание в 4 категории: магистър-фармацевти ̶ жени, магистър-фармацевти ̶ мъже, студенти по фармация – жени и студенти по фармация – мъже. За финала се класираха първите шест играчи с най-добър резултат по категории:

Магистър-фармацевти - жени: Анелия Чукалова, Дуннармандал Баттогтох, Мария Ценева, Марияна Стоянова-Коцева, Мирослава Кръстева-Райкова и Яница Тунтова-Илиева;
Магистър-фармацевти - мъже: Александър Мандаджиев, Ердал Арон, Мохамад Омар, Стефан Балкански, Тодор Найденов, Муса Молла;
Студенти по фармация - жени: Александрина Бойна, Елвира Димитрова, Михаела Вълчева, Преслава Ценева, Радина Йорданова, Стефка Стоянова;
Студенти по фармация - мъже: Виктор Тенев, Йоан Киряков, Кристиян Алексов, Мирослав Мирчев, Петър Дойчев, Ясер Фесток.

Турнирът се организира от Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична и в него можеха да участват магистър-фармацевти, които са редовни или доброволни членове на БФС, дори и никога да не са играли боулинг, както и студенти по фармация, които се обучават във Факултета по фармация на Медицински университет - София и Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски".
Участниците получиха тениски с логото на турнира и РФК София-столична, а купите тази година бяха с променен дизайн.
Тази година имаше повишено участие на магистър-фармацевти, участващи за пръв път на турнира.
Част от участниците се включват в турнира всяка година, а някои от тях са печелили купите повече от веднъж. Това, както и постоянството и интереса на участниците, които традиционно се включват, подтикна маг.-фарм. Сапунаров да сподели през 2017 г. идеята за отбор по боулинг на магистър-фармацевтите. След проучване, тази година той поясни, че трудно би могъл да се формира отбор, но че могат да се подкрепят индивидуални играчи.

Купите на победителите връчи маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София-столична.

Маг.-фарм. Дуннармандал Баттогтох спечели купата в категория магистър-фармацевти – жени.
Маг.-фарм. Муса Молла спечели купата в категория магистър-фармацевти – мъже.
Михаела Вълчева, студент ФФ на МУ-София, спечели купата в категория студенти по фармация – жени.
Кристиян Алексов, студент ФХФ на Софийския университет, спечели купата в категория студенти по фармация – мъже.
Купите тази година бяха с променен дизайн.
В турнира се включиха над 90 души, които играха на 17 писти.
Участието беше безплатно и можеха да се включат редовни и доброволни членове на БФС, дори и никога да не са играли боулинг, както и студенти по фармация от ФФ на МУ-София и ФХФ на СУ „Св. Климент Охридски“.
Макар че участниците не са професионални играчи, демонстрираха отлична игра и техника.
Макар че участниците не са професионални играчи, демонстрираха отлична игра и техника.
В трепетно очакване на класирането.
Шампионите получиха заслужените овации на останалите участници.
Овации за всички!
25 окт 2018
Уважаеми колеги,

Във връзка със съвместната работа на Регионална фармацевтична колегия София-столична с Международната федерация по фармация(FIP) и по повод отправената поредна покана от Международната федерация по фармация (FIP) за членство към Българския фармацевтичен съюз, по наша молба от организацията изготвиха кратка презентация за членовете на Българския фармацевтичен съюз.

Можете да се запознаете с представянето на FIP, като изгледате видео презентацията по-долу.


Превод и адаптация: РФК София-столична.

С уважение:
Маг.-фарм. Венелин Сапунаров,
Председател на УС на РФК София-столична
26 сеп 2018
Видеото е заснето по време на 78-ия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки, след получаване на отличието.

Маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на УС на РФК София-столична, разговаря с маг.-фарм. Боян Тодоров, доктор на медицинските науки, който бе отличен сред световните лидери във фармацията с наградата FIP Fellowship. Маг.-фарм. Боян Тодоров разказа за ролята му в Международната федерация по фармация (International Pharmaceutical Federation/ FIP), професионалните му постижения и усилията, които се изискват, за да бъде FIP Fellowship. Той разказа за 20-годишния път, който е изминал, визията си за бъдещето на фармацията и не пропусна да благодари на своите колеги и преподаватели в България. Вижте повече във видеото.
Магистър-фармацевт Боян Тодоров, доктор на медицинските науки, бе удостоен с FIP Fellowship от Международната федерация по фармация (FIP) по време на официалната церемония по откриване на 78-ия Световен конгрес по фармация и фармацевтични науки. Конгресът се проведе от 2 до 6 септември в Глазгоу (UK) и е най-голямото събитие за професионалната общност на фармацевтите, събирайки на едно място участници от над сто страни.

Боян Тодоров е един от най-младите фармацевти (вторият най-млад), отличавани с наградата, а също така е първият български фармацевт с това световно признание. Той е един от членовете на Регионална фармацевтична колегия София-столична на Българския фармацевтичен съюз, които професионално се развиват в чужбина. Председателят на Столичната фармацевтична колегия маг.-фарм. Венелин Сапунаров присъства на церемонията и лично го поздрави.

Призът му бе връчен лично от президента на Международната федерация по фармация д-р Кармен Пеня. Наградени са общо 15 фармацевти от 10 страни. Редом с д-р Тодоров, като лидери във фармацията, с FIP Fellowship са отличени фармацевти от най-висок ранг като Джон Бел (Австралия), вицепрезидент на Международната федерация по фармация, Питър Килгаст (Дания), бивш президент на Федерацията, Джоузеф Одис (САЩ), бивш главен изпълнителен директор на Американското дружество на болничните фармацевти, Жан Паро (Франция), бивш президент на Федерацията, Дитер Щайнбах (Германия), бивш президент на Федерацията. Боян Тодоров е специалист с повече от 15 години опит в разработването на стратегии за лекарствена информация, здравна политика и образование, в областта на които развива и международна консултантска дейност. Член е на Борда по фармацевтична практика на Международната федерация по фармация и секретар на Секцията по здравна политика и лекарствена информация на Федерацията.

Боян Тодоров е доктор по медицински науки на Университета в Лайден, преди това завършва с отличие магистърска степен по фармация във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – София.

FIP Fellowship се връчва от 2005 г от Международната федерация по фармация, която чрез членуващите 140 национални организации, академични, институционални и индивидуални членове, представлява над 4 милиона фармацевти от цял свят. Мисията на Федерацията е да подобри здравето в световен мащаб, чрез усъвършенстване на фармацевтичното образование, фармацевтичните науки и фармацевтичната практика. FIP Fellowship е признание за индивидуални членове на Федерацията, които са се изявили като международни лидери, допринесли са за развитието на фармацията и фармацевтичната наука и са сътрудничели на Федерацията. Удостоените с отличието получават правото да използват титлата FFIP.
21 ное 2018
Регионална фармацевтична колегия София-столична подкрепя и се включва в онлайн кампанията на Изпълната агенция по лекарства за популяризиране на важността на съобщаването на подозирани нежелани реакции на лекарствата.
Кампанията се провежда от 19 до 23 ноември 2018 г. и включва 32 регулаторни органа по лекарствата в ЕС, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и Средния Изток. Тази година фокусът на кампанията е върху повишаване на съобщаемостта на подозирани нежелани реакции при кърмачета и деца, както и по време на бременност и кърмене.


Седмица на осведомеността, 19-23 ноември 2018 г.
Съобщаване на нежелани реакции при бебета, деца и бременни


Уверете се, че лекарството е подходящо за майката, бебето или детето. Обсъдете възможните нежелани реакции и значението на спазването на препоръчаната доза и дадените указания.

Съобщаването на нежелани реакции спомага за безопасната употреба на лекарствата при бебета, деца и бременни жени.Винаги обсъждайте възможните нежелани реакции с пациентите, когато им предписвате лекарства. Съобщавайте ни нежелани реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата:
тел.: +359 2 8903417;
e-mail: -имейл-,
онлайн: www.bda.bg/Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински специалистиЗнаят ли Вашите пациенти как да съобщят подозирана нежелана реакция? Съобщаването на нежелани реакции спомага за подобряване на безопасността на лекарствата.

20 ное 2018
Регионална фармацевтична колегия София-столична подкрепя и се включва в онлайн кампанията на Изпълната агенция по лекарства за популяризиране на важността на съобщаването на подозирани нежелани реакции на лекарствата.
Кампанията се провежда от 19 до 23 ноември 2018 г. и включва 32 регулаторни органа по лекарствата в ЕС, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и Средния Изток. Тази година фокусът на кампанията е върху повишаване на съобщаемостта на подозирани нежелани реакции при кърмачета и деца, както и по време на бременност и кърмене.


Седмица на осведомеността, 19-23 ноември 2018 г.
Съобщаване на нежелани реакции при бебета, деца и бременни


Вие най-добре познавате Вашето дете. Ако подозирате, че е получило нежелана реакция след употребата на лекарство, уведомете ни:
Изпълнителна агенция по лекарствата: тел.: +359 2 8903417; e-mail: -имейл-, онлайн: www.bda.bg/Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лицаСъобщаването на нежелани реакции спомага за безопасната употреба на лекарствата при бебета, деца и бременни жени.

Не се чувствате добре след като сте взели лекарство? Възможно е да имате нежелана реакция - не забравяйте да ни я съобщите, за да направим лекарствата по-безопасни за всички хора:
Изпълнителна агенция по лекарствата: тел.: +359 2 8903417; e-mail: -имейл-, онлайн: www.bda.bg/Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лицаПланирате да имате дете или сте бременна? Консултирайте се с Вашия лекар относно приема на лекарства, тъй като може да се наложи промяна.

Понякога нежеланите реакции могат да се появят години по-късно.
Съобщаването на нежелани реакции спомага за безопасната употреба на лекарствата при бебета, деца и бременни жени.


Отиди на страница  1 2 3 ... 53 54 55